Svett- och träningsmyter

Det finns en hel del myter om svett och träning som cirkulerar, som att man svettas mer när man är vältränad och att träningen bara tar om man faktiskt blir riktigt svettig – men vad är det egentligen som stämmer om alla påståenden om svett och träning?

kvinna svettasTidigare har vi skrivit om hur svett är något som hör till, speciellt när man tränar och att detta är något som alla människor faktiskt gör. Men just när det kommer till svetten i kombination med träning finns en hel del frågeställningar som dyker upp likt citatet ovan. För visst finns det många saker som man kanske undrar över när kroppen reagerar på ett visst sätt vid en situation och ett helt annat sätt vid en annan. Det är också något som är helt naturligt, framförallt på träningspasset. Vi människor har nämligen svettkörtlar över hela kroppen, om än mer uttalade till exempel under armar och fötter, och det är därför som olika människor också svettas på olika sätt. Det är något som bland annat Sydsvenskan skriver om. Något att minnas är dock att svett är något positivt, men att svett skulle vara renande är dock en myt. Allt som händer när vi svettas är för att kyla ned kroppen och svetten för inte alls med sig kroppens alla slaggprodukter som många genom åren påstått. Svett är en utsöndring, och visst medförs en del metaller som lagrats i kroppen men nyttan detta medför är vad som just överdrivs ofta – precis som andra myter om svetten.

Vilka myter finns om svett och träning?

Visst cirkulerar en hel del myter om svett. En vanlig myt på gymmet är till exempel att träningen inte tar lika bra om man inte svettas ordentligt också. Det stämmer inte. Allt svetten gör då är kyler ned din överhettade kropp och gör dig törstig vilket gör att du måste avbryta träningen fortare än om du inte svettats. Tror man på denna myt kan man alltså få motsatt effekt…