Jujitsu

jujutsu

Den här sidan är till för oss som älskar kampsport, men känner att det är viktigt att betona att den (i stort sett) enbart ska utövas i försvarssyfte, eller för att hålla kroppen i god fysisk kondition. Tävling inom kampsporter är sekundärt och underordnat syftet att lära sig att försvara sig eller att hålla kroppen i god fysisk form. Att träna enbart för att tävla, jämföra sig och mäta sig mot andra anser vi vara fel utifrån budons syfte.

Jujitsu är en av världens största kampsporter, och den härstammar från budo, vilket är en japansk s.k kampsportsfamilj, hederskodex och livsåskådning. Att förklara och definiera budo kräver en lång text eftersom fenomenet budo är så främmande i vår kultur. Det sparar vi till ett senare tillfälle.

Namnet jujutsi (som stavas på många olika sätt: ju-jutsu, jiu-jitsu, jujitsu o.s.v.) betyder ungefär att vinna över någon med så lite fysisk kraft som möjligt. ”Ju” betyder ungefär ”följsam” medan ”jitsu” står för ”teknik”. Grundprincipen är att använda motståndarens kraft mot denne.

Det här är en gammal klassisk sport, grundad för flera hundra år sedan. Idag är de flesta stridsskolor i Japan försvunna, men sporten utövas och utvecklas fortfarande världen över. Det kan, lite oväntat, ingå olika former av vapen i den här kampsporten, men ofta på fredligare sätt än att faktiskt vara ute efter att göra förödande skada. Exempelvis kan man använda ett svärd som fortfarande inte är utdraget till att låsa motståndaren i olika grepp.

Jujitsu handlar till stor del om självförsvar, och i Sverige kom jujitsun ungefär i samband med förra sekelskiftet och då var det initierat av någon med det tjusiga namnet Viking Cronholm.

Det är som sagt lite lurigt att veta hur man ska stava ordet, eftersom att det faktiskt finns flera stavningar. Det vanligaste är jujutsu, men vad vi pratar om här är snarare jujitsu, vilket har en större betoning på markkamp. Det är brasilianskt och har egentligen snarare sina rötter i judo. Där är en obeväpnad strid i fokus, och man sparrar snarare än anfaller. De olika stavningarna har alltså ofta med olika geografiska lägen att göra och handlar också ofta om olika inriktningar.

Hoppas att ni som besökare ska ha god användning av sidan och att ni återkommer mer än en gång. Så ska jag försöka hålla den uppdaterad och full av intressanta kampsportsnyheter och annat som har med jujitsu att göra!

Välkommen!