Enmanssport eller lagsport?

När det kommer till sport finns en hel del olika filosofier – vissa säger att barn ska sporta i enmanssporter och andra säger att det är bättre att barn får lära sig att samarbeta i grupp genom lagsport. Men vilket är egentligen bäst?

Blogg om sportTalar man om sport för barn finns det två olika skolor, den ena som anser att enmanssport likt jiujitsu är bäst och den andra som anser att det är lagsporter som fostrar barnen på bästa möjliga vis – men vem har egentligen rätt? Svaret är kort och gott att det finns för- och nackdelar med båda teorierna och att det är upp till varje barn själv att välja i vilken sport de vill briljera. Till exempel så skriver Sveriges radio om hur landets olika idrottsföreningar låter barnen pröva på olika sporter gratis för ett par prova-på-gånger, så som förälder är detta ett perfekt sätt att se vad barnet själv föredrar. Kanske fastnar barnen för innebandy och det blir aktuellt att handla utrustning hos http://www.innebandybutiken.se/ eller så kanske det är stallet och hästsport som lockar? Man vet inte förrän man har prövat på – och därför är det också bra om man som förälder väntar innan man inhandlar sportprodukter helt i onödan om det visar sig att barnet inte alls tycker om den sport man valt att satsa på.

Slipper välja match

En ny satsning på Gotland gör att inga matcher i olika sporter krockar med varandra. Det är nämligen Gotlands fotbollförbund, innebandyförbund, ishockeyförbund, Visby basketbollklubb, VIF Gute handboll, Team Gotland volleyboll och Gotlands Idrottsförbund som tillsammans skapat en digital kalender för att förhindra så att matcher spelas på samma dag – vilket gör att varken barm eller föräldrar missar en match på grund av krock. Till exempel skriver tidningen Helagotland om hur man dessutom tillsammans lagt fram kriterier för hur man ska prioritera om arrangemang mot förmodan skulle vara planerade under samma tidpunkt.

Sveriges populäraste sporter enligt Riksidrottsförbundet:

  1. Fotboll
  2. Innebandy
  3. Löpning
  4. Friidrott
  5. Dans
  6. Ishockey
  7. Handboll
  8. Basket
  9. Skidor
  10. Ridning