Armstrong tillbaka i Tour de France

Ett namn vi alla känner till inom cykelsport är Lance Armstrong, först för att han vunnit den ärofyllda cykeltävlingen Tour de France hela 7 gånger – men nu mera känner vi till namnet eftersom att han fråntagits sin vinnartitel lika många gånger på grund av doping. Armstrong har nämligen erkänt att han använt doping under större delen av sin karriär, och då får man snällt lämna tillbaka sina titlar. Men nu är Lance Armstrong tillbaka för Tour de France 2015 – för välgörenhet.

Cykel racer

Tidigare har vi skrivit att om man ska cykla så behöver man en ordentlig cykel, och det stämmer verkligen in om man ska cykla i tävlingen Tour de France. Men om det är någon som behöver mer än en bra cykel så är det före detta vinnaren av sju hela omgångar av loppet som nu fråntagits sina titlar, nämligen Lance Armstrong. Han erkände nämligen under 2013 att han under större delen av sin karriär varit dopad och får därför inte längre räknas som en vinnare av Tour de France – han fuskade ju faktiskt.

Comeback, nästan i alla fall

Enligt Aftonbladet är Lance Armstrong nu tillbaka på listorna av deltagare i Tour de France 2015, men inte som professionell tävlingscyklist utan som deltagare som cyklar för välgörenhet. Enligt tidningen har nämligen canceröverlevaren Geoff Thomas övertalat Armstrong att ställa upp då han under 90-talet insjuknade i sjukdomen och Armstrongs bok ”It’s not about the bike” inspirerade honom till att kämpa mot cancern och så småningom besegrade den. Dock säger även Thomas att han, liksom många andra av Armstrongs fans, blev ytterst besviken när han fick höra om dopingen, men att han trots detta känner gemenskap med Armstrong som även han är en canceröverlevare. Därför kommer dessa två cyklister att cykla etapperna i välgörenhetssyfte:

”– Jag blev också besviken. Men trots det så var min åsikt tudelad. Som idrottsman var jag arg på lögnerna. Dopning är fel. Men i sjukdomskontexten och samhörigheten jag hade med någon som också överlevt cancer så kändes idrotten nästan irrelevant. Allt som verkligen betydde något var hans attityd gentemot sjukdomen; viljan att slåss mot den och göra skillnad.” läs mer.